/ Efbet Лига
ЦСКА
3:0
[ 1:0 ]
Ботев (Враца)
2
X
1
Мачът:
Емил Димитров: "Газпром" няма да седне в ложа, по която викат "Вън боклуците"
Автор: "Стандарт" | 12:59 / 12.09.2012
© BulPhoto
Лидерът на инициативния комитет за възраждане наЦСКА Емил Димитров в последно време стоеше далеч от прожекторите. Специално за "Стандарт" обаче депутатът от ГЕРБ се съгласи да разкаже за преговорите с "Титан", неговото виждане за бъдещето на любимия муЦСКА и как прави нещата в Етрополе.

- Г-н Димитров, какво стана сЦСКА?
- За съжаление не стана. Или поне засега. Мога да гарантирам обаче, че всичко, което се опитахме да направим, е от любов към клуба. Бяхме изчислили, че за да функционира нормално, на отбора му трябват 7 млн. лв. А ако има бюджет от 10 млн., тогава можем да говорим вече за Лига Европа и евентуално Шампионска лига. 5 млн. бяха подсигурени от инициативния комитет. Те щяха да отидат само за издръжка, разчиташе се на допълнителните средства от "Газпром", които премиерът обяви, че е договорил. И тогаваЦСКА щеше да има необходимия бюджет да гони високите цели. При положение обаче, че трябва да се погасяват непогасими задължения, просто няма откъде да бъдат активирани такива средства.

- Красимир Георгиев каза, че ви трябват 30 млн. лв. само за да влезете вЦСКА.
- Това е по последната оферта. Ние бяхме готви дори да извадим допълнителни средства, за да платим някаква цена за акциите и да поемем някои от най-належащите стари задължения, най-вече към НАП и към Жеваго, който е блокирал акциите. В същото време от "Титан" ни беше предложена оферта, която е нереална. Да изчистим 13,5 млн. лв. от задълженията на клуба, плюс 6,5 за акциите. Оттук вече започваме със 7-те млн., необходими за издръжката на клуба до края на сезона, плюс задължението, което имаЦСКА да инвестира в базите. Това прави близо 30 млн. Такива пари няма.

- Говорите за активиране на допълнителни средства. При учредяването на инциативния комитет стана ясно, че освен публично афишираните фирми зад вас стоят и други мощни компании, откъдето май щяха да дойдат по-сериозните инвестиции. Можете ли да ги разкриете?
- Сега разбрахте ли защо тези компании не пожелаха да се покажат, докато неща не бъдат изчистени! Видяхте ли
колко кал се хвърли върху хората
които първи се афишираха, че имат желание да помагат. Кой имал пари, кой нямал! Пък дали имал желание, дали някой друг не го е накарал. Провериха ги до осмо коляно. От ентусиазма си и любовта къмЦСКА тези хора си навлякоха негативи, които съжалявам, че им причиних. И точно затова няколко от най-големите компании, понеже имат опит в това нещо, не пожелаха да се покажат, докато сделката не стане факт. И аз нямам право да ги обявявам.

- Вярвате ли на обещанието на "Титан", че до октомври ще изчистят всички задължения и след това са готови да продадат клуба за 14-15 млн. лв.?
- Дали вярвам, ще го запазя за себе си. Силно се надявам, те дори обявиха точна дата - до края на октомври клубът трябва да бъде изчистен от задължения. Съмнявам се само, че до 1 октомври всички дела, които се водят срещуЦСКА, ще приключат с ясен резултат. Затова за тези дела ние поискахме банкова гаранция със следната уговорка: ако "Титан" загубят дело,ЦСКА си приспада сумата от банковата гаранция, ако пък спечелят, парите отиват по тяхната сметка.

- При положение че "Титан" успее да си плати борчовете, инициативният комитет готов ли да започне нови преговори?
- До 1 ноември няма да говоря за оферти. Когато видя клуба изчистен, тогава може да коментираме.

- Разочарован ли си?
- По принцип съм оптимист, но в живота съм видял много разочарования. В случая съм
по-скоро разочарован зарадиЦСКА
Защото, откакто съм проходил, татко ме е водил по мачове наЦСКА.

- В сегашната ситуация върви лиЦСКА към фалит?
- От моята уста думата фалит никога не е излизала, няма и да излезе. Поне докато това не го каже ликвидатор, синдик и т.н. Винаги има начин да се спаси клубът, но е въпрос на добра воля и пари. Чуха се призиви: ДайтеЦСКА да мине през чистилището, през "В" група. А той реално не може да мине през "В" група, трябва да започне от "А" окръжна. По тази причина аз заявих, че нямам никакво желание моето име да се свързва с изпадането наЦСКА в долните дивизии. Ние правим всичко възможно да спасим клуба, така че той да продължи нормалното си съществуване в елита.

- Какво е мнението на вашите адвокати за състоянието наЦСКА, говори се за задължения в порядъка на 80 млн.?
- Подобни цифри не съм споменавал, няма и да ги коментирам. Но когато започнахме преговори, първите уверения на "Титан" бяха за задължения в размер на 4-5 млн. лв. Това, което вече съм казвал и сега ще повторя, е: реално са в пъти повече. За точни цифри по-добре питайте тях.

- Стои ли премиерът Бойко Борисов зад вас и може ли да се очаква неговата намеса?
- Премиерът стои зад идеята за спасението наЦСКА. В последната година доста пъти сме коментирали с него, че не само на футбола, но и на всички спортове трябва да се помага и че в тази помощ трябва да има някаква справедливост, някакъв паритет. Както знаете, той помогна на "Берое", на "Локо" (Пд), на "Левски", на "Ботев" (Вр) преди това, на "Нефтохимик", сигурно изпускам някой. Той обаче не може да бъде като майка на всички. Може да помогне с намирането на мощен спонсор, но не може да се меси в работата на един частен клуб.

- Като близък до премиера знаете ли дали има някакво развитие по влизането на "Газпром" вЦСКА?
- Бойко го каза в прав текст, че се е договорил с тях. Казусът продължава да е същият. С едно мое уточнение: аз се съмнявам, че "Газпром" ще влезе някъде, където има вътрешни противоречия, проблем с данъчни, проблем с публичността. Нали сте убедени, че "Газпром" като компания, която държи много на имиджа си в световен мащаб, няма да седне в ложата и да им викат: "Вън боклуците!". Независимо че не се отнася конкретно за тях.

- Какво става с "Чавдар" (Етрополе). Ако се вярва на слухове, клубът отдавна трябва да е фалирал?
- Първо, нормално е, след като съм влязъл в парламента, да не мога да обръщам нужното внимание на отбора и на школата. Още преди година започнаха да излизат поръчкови статии от сорта: "Етрополе" фалира, школата се закрива". И на мен, и на Христо Стоичков се обаждаха притеснени родители. Успокоих ги, че всичко е нормално. Отборът вече е съставен на 90 процента от продукти на школата. Средната възраст е 19 г. В добавка мога да кажа, че "Чавдар" е единственият български клуб, който за последните години е продал трима играчи. Не за много пари, но във водещи футболни държави - Митко Евтимов в "Нотингам", Алеко Алеков в "Новара" и Иван Вълчанов, запомнете това име - също в "Новара".

- В какво се изразява помощта на Христо Стоичков при положение, че има ангажименти към "Литекс"?
- Той влага най-вече емоция в работата си с децата. Дава им увереност, че могат да станат като него. Достатъчно е един път месечно да се появи, да го видят,
да им провери бележниците
както го прави редовно. Защото учението и дисциплината са много важни в израстването им като хора и футболисти.

- Реален ли е вариантът, ако все пак се стигне до пропадане наЦСКА, да вземе лиценза на "Чавдар" и да започне от "Б" група?
- Ако някой ден, не дай, Боже, се наложи, на всеки, който може да оправиЦСКА, лицензът ще му бъде подарен.

- Какво мечтаете да видите във футбола ни и въобще в България?
- Първо, искам да не виждам черно тото и най-вече при юношите.

- Има ли го?
- Има го. И ще ви кажа един случай. Опитаха се да стигнат до Етрополе. Децата ни алармираха, ние уведомихме ГДБОП. Беше преди около година и половина. Съдействахме да хванат на мач в Благоевград тези, които са в схемата.
Заловиха ги заедно с лаптопите и тогава ми заявиха, че не можели да ги подведат под отговорност, защото нямало закон за уредени мачове. Не можели да ги задържат, не можели да ги съдят. След което с мои колеги инициирахме вкарването на закон в парламента, който криминализира уговорката поне между двама души, а от трима нагоре вече е над 6 години. Остава само някой да го прилага, защото досега не го прави. Второ, крайно време е президентите на клубовете да разберат, че привличането на недоказани чужденци и даването на огромни заплати не ни помагат. Никой добър футболист не е свободен агент. Свободният агент или не става за футболист, или има други проблеми - зле е с режима, не се разбира със съотборниците си и т.н. Затова апелирам за един разумен финансов феърплей между клубовете. Да се спре с даването на големи заплати на чужденци и разликата да отива за школите. Там става малко по-бавно, но щом за 4 години може да се получи тук, в Етрополе, значи в грандовете ще стане по-бързо.

- Колко в момента е бюджетът за заплати вЦСКА и колко според вас трябва да бъде?
- Това вече мога да го коментирам като цифри - по мои спомени беше около 560 000 лв. месечно без осигуровките и другите данъци. За мен нормалната сума е 300-350 хил.




09:48/18.09
новина
Титаните плащат седалки на Венци Стефанов
14:32/17.09
новина
ЦСКА започна преговори за двама от Ботев
19:06/15.09
новина
ЦСКА разпиля "боксовата круша" Ботев (Враца)
16:20/15.09
новина
ЦСКА без нападател срещу Ботев - вижте състава
14:37/15.09
новина
Дочев: Все още не съм получил пари от ЦСКА
11:34/15.09
новина
Тренировка изяде главата на Бандата
10:52/15.09
новина
Премиерът спасява и Ботев (Враца)
10:47/15.09
новина
Пълен батак в ЦСКА, изхвърлянето е неизбежно
10:40/15.09
новина
Ултиматум на "Армията"
15:15/14.09
новина
Одитът на ЦСКА приключи
14:35/14.09
новина
Новоизбраният шеф на "червената" агитка си даде отвод
09:51/14.09
новина
Групата на "армейците" за мача с Ботев (Враца)
08:50/14.09
новина
Местят камери на стадион "Славия" заради ЦСКА
08:25/14.09
новина
Апата става капитан на ЦСКА
08:09/14.09
новина
Стойчо резна "Титан" за намаляване на заплатата
15:34/13.09
новина
ЦСКА без Платини срещу Ботев (Враца)
10:25/13.09
новина
Човек на Титан гони Тодор Янчев
08:59/13.09
новина
8 от ЦСКА си намалиха заплатите
08:37/13.09
новина
Ваноли води в ЦСКА нигерийски таран от Лече
17:36/12.09
новина
Официално: ЦСКА - Ботев (Враца) на "Овча Купел"
14:42/12.09
новина
10 лева за билет на ЦСКА - Ботев (Враца)
12:40/12.09
новина
Скандални премии взривиха Ботев (Враца)
11:20/12.09
новина
Ботев (Враца) картотекира трима нови
09:47/12.09
новина
Забиват капитанът на ЦСКА на пейката
19:05/11.09
новина
Паро: Дучето заради пари ли недоволства?
14:31/11.09
новина
ЦСКА посреща Ботев в "Овча купел"
12:20/11.09
новина
ЦСКА преговаря за връщането на Боладо
11:30/11.09
новина
Почва одит на УЕФА на "Армията"
10:44/11.09
новина
Камата проговори за "ЦСКА Възраждане": Не мога да им откажа
10:40/11.09
новина
Кметът на Враца: Ботев няма да фалира
10:25/11.09
новина
"Титан" пак лъже отбора за заплати
10:04/11.09
новина
"ЦСКА-Възраждане" иска клуба от 1 ноември
09:32/11.09
новина
Феновете на ЦСКА имат нов водач
19:42/10.09
новина
Звезда на ЦСКА няма пари, карал само на шкембе чорба
17:49/10.09
новина
На "Армията" започнаха строителството на два терена
15:04/10.09
новина
Ето кой е фаворитът за заместник на Дучето
12:10/10.09
новина
Борис Галчев: Собствениците на ЦСКА трябва да се махат
11:15/10.09
новина
Цирк в ЦСКА: Стойчо сам ще плаща билетите на каращите проби!
09:47/10.09
новина
Днес решават бъдещето на сектор "Г"
17:08/09.09
новина
Днес е паметен ден в историята на ЦСКА
16:35/08.09
новина
В понеделник става ясен заместникът на Дучето
14:45/08.09
новина
Атанасов: Мога да спася Ботев (Враца) от фалит
14:10/08.09
новина
Красимир Георгиев: Ако "Титан" изчистят задълженията, ще се разберем за 15 минути
13:12/08.09
новина
Появи се нов кандидат-купувач за ЦСКА
13:01/08.09
новина
Босът на ЦСКА отмени контрола
11:07/08.09
новина
Емил Димитров: Не мога да се моля на "Титан" да свалят цената
10:38/08.09
новина
На "Армията" чакат нападател
10:08/08.09
новина
ЦСКА посреща Ботев (Враца) в "Овча купел"
15:19/07.09
новина
Дучето изригна: Ще изметен "Титан" от лицето на България
13:37/07.09
новина
Офанзива призова: Време е за обединение и единен сектор "Г"
13:21/07.09
новина
"Титан" чисти борч заради руснаци
11:33/07.09
новина
Бунт в съблекалнята на ЦСКА, шефовете обещаха пари в понеделник
14:17/06.09
новина
Бившият президент на Ботев (Враца) готов да поеме отново клуба
13:26/06.09
новина
Бойко Борисов: "Титан" иска нереална цена за ЦСКА, държавата няма как да се намеси
11:45/06.09
новина
"Малтийска афера“ урежда Платини
11:15/06.09
новина
Босът на Ботев (Враца) блъфирал с оставката
11:00/06.09
новина
"Червени" фенове и общественици дават пресконференция
10:16/06.09
новина
Премиерът се заема с ЦСКА
10:12/06.09
новина
На "Армията" пуснаха още черни екипи за феновете
09:51/06.09
новина
Бандата готов за следващия мач на ЦСКА
15:23/05.09
новина
ЦСКА и Локо Пд играят утре от 17ч. на "Армията"
15:09/05.09
новина
Боби Михайлов: ЦСКА може да остане без лиценз за една, две или три години
13:04/05.09
новина
"ЦСКА Възраждане" АД се отказал от ЦСКА - бил им прекалено скъп
12:27/05.09
новина
Стойчо харесал двама от африканците, но ръководството не успяло да ги уреди
11:41/05.09
новина
Президентът на Ботев (Враца) хвърли оставка
11:16/05.09
новина
Георги Градев: БФС няма право да спира Платини
09:16/05.09
новина
Португалците в ЦСКА: Стойчо е зад нас
08:00/05.09
новина
ЦСКА картотекира само 9 от новите, Платини и Скиорили остават без картотека
11:25/04.09
новина
ЦСКА приема Ботев (Враца) във Враца?
17:32/03.09
новина
Какви ги върши Стойчо в ЦСКА
16:12/03.09
новина
Инициативният комитет и "Титан" се срещат пак утре
11:24/03.09
новина
Красимир Георгиев: Руснаците ще плащат само, ако Стоичков стане президент
18:37/02.09
новина
Феро даде дълга почивка на "канарчетата"
12:26/02.09
новина
Емил Димитров: "Титан" иска парите от "Газпром"
12:17/02.09
новина
Разкриха заплатата на Стойчо Младенов на "Армията"
11:30/02.09
новина
Младенов тормозил двама от ЦСКА - играчите сезират ФИФА
11:05/02.09
новина
Пъдят Стойчо от "Армията", за да набутат новите собственици
11:02/02.09
новина
13 футболисти подсилват ЦСКА за следващия мач
10:02/02.09
новина
Комитетът губи търпение към "Титан" - обмислят отказване
16:03/01.09
новина
Паро и Джеки: Заради "Газпром" много хора се натискат за ЦСКА
15:39/01.09
новина
Сагата "Мишел Платини" завърши






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!