/ Efbet Лига
Левски
2:1
[ 1:0 ]
ЦСКА
2
X
1
Мачът:
Иде ли вечно дерби без публика?
Автор: FUT.bg | 10:03 / 22.04.2013
© Bulphoto
Задава ли се вечно дерби без публика на 27 април? Дисциплинарната комисия на БФС ще реши днес за нацистките символи и текстове на мача "Литекс" - "Левски" (1:2) . Двете агитки честитиха рождения ден на Адолф Хитлер с плакати, но без директно упоменаване. При "сините" все пак се открои и числото 18, което би трябвало да означава инициалите на диктатора по поредността на буквите в латинската азбука. Обаче иди доказвай адвокатски...

Сред гостите се откроиха и два флага със свастики. И тук обяснения, че в почти всеки кръг се виждат нацистки символи не важат. В подобни случаи се включва чл. 37, т. 2 от Дисциплинарния правилник. Според т. 4 следва глоба от най-малко 37 500 лв. Т. 5 предвижда при "сериозни нарушения" следните допълнителни санкции: лишаване от домакинство, служебна загуба, отнемане точки или дисквалификация.

В правилника не е упомената конкретно нацистката символика. Но текстът е взет направо от регламентите на ФИФА и УЕФА и по принцип по тази точка се наказва за такива глупости.

Свастиките се появиха за кратко. Плакатите в двете агитки изпъкваха по-дълго. С две думи - случаят носи различни тълкувания и няма да е сензация, ако няма лишаване от домакинство нито на "Левски", нито на "Литекс". Няма да е сензация обаче и ако се появи подобно наказание. Тогава?

"Левски" е домакин на вечното дерби, планирано за националния стадион. Един вариант - играе се например в Пловдив, пълно е в левскари и цесекари на стадиона. Втори - играе се при закрити врати на "ВасилЛевски". Тогава поне няма да се бият ултраси покрай мача. А нищо чудно грандовете да извадят видеостени по своите арени, както направи "Левски" при 1:0 с "Литекс" за купата през март. Явно има и други варианти. Например на "Ботев" (Пд) отнеха 3 т. за свастика върху клубна фланелка през 2008-а. но не е известен друг случай за отнет актив за нацистка или расистка символика.

За финал - на мача между "Локо" (Сф) и "канарчетата" изпъкнаха плакати - "Локомотив": 137 години подвиг и слава" и "Ботев": Ставайте робове, аз не ща ярем. 20 априлий 1876 г.". Посланията прославят годишнината от Априлското въстание.




11:15/22.04
новина
Човек на Боби фаворит за вечното дерби






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!