/ Висша Лига
Фулъм
3:0
[ 2:0 ]
Уест Бромич
2
X
1
Мачът:
Денис Лоу: Берба е великолепен, когато е в настроение
Автор: "Труд" | 08:58 / 04.09.2012
© Bulphoto
Феновете на Манчестър Юнайтед го наричат Краля. Денис Лоу е шотландец както Краля от съседния Ливърпул - Кени Далглиш. Двамата са най-резултатните нападатели на своята нация за всички времена с по 30 гола за родния тим, но Лоу ги е вкарал в 55 мача, а Далглиш - в 102.

Денис е единственият шотландец със "Златната топка" (1964 г.). Има 237 гола в 404 мача за "Юнайтед" (№2 в клубната история след сър Боби Чарлтън), два пъти е шампион, веднъж носител на КЕШ (1968 г.). Избран през 2003-та за футболист №1 на Шотландия през последните 50 г. Лоу е част от "троицата" на Юнайтед от 60-те години - с Джорж Бест и Боби Чарлтън.

Два пъти чупи рекорда за най-скъп играч в Англия - Сити го взема от Хъдърсфийлд през 1960 г. за 55 000 лири, а през 1962 г. Торино го продава на Юнайтед за 115 000 лири.

Играе 11 г. в червено. Той е душа и крака на велика атака от три "Златни топки". Да гледаш Лоу, Боби Чарлтън и Джордж Бест в Юнайтед е било наистина театър и наистина мечта. Асоциация? За последно три "топки" имаше в Реал преди десетилетие - Зинедин Зидан, Луиш Фиго и Роналдо...

Лоу приключва в Сити на 34 г. В синьо вкарва знаменит гол с пета на Юнайтед. Демонстративно не се радва - неговият гений всъщност огорчава неговото сърце.

Вече е на 72 г., с пет деца, дъщеря му е в пресслужбата на "Олд Трафорд", а синовете са запалени фенове на Сити. След жребия за групите на Шампионската лига, в който вадеше топките от урните на сцената, Лоу се съгласи да говори за "Труд" и сподели мнението си за Димитър Бербатов.

- Кажете ни най-напред какво мислите за Димитър Бербатов, мистър Лоу?

- Изумителен играч! България е давала на футбола много такива футболисти през годините и той продължи тази хубава традиция.

- Кои други български футболисти си спомняте?

- Простете ми, че няма да ви кажа имена, защото са ми трудни за запомняне и за произнасяне, затова съм ги забравил. Но съм запомнил, че са българи и това е най-важното.

- Може би си спомняте за Георги Аспарухов от вашето време през 60-те години и Христо Стоичков от 90-те?

- Да, да. Първото име ми звучи познато, беше отдавна, а за Стоичков веднага се сещам. Какъв играч! Остър, неудържим, голям голаджия и много корав нападател!

- Доскорошният български голаджия на Манчестър Юнайтед обаче си тръгва.

- Да, нещо се случи и ми е трудно да разбера защо такъв удивителен футболист като него трябва да си отиде. Жалко. Може би трябваше да покаже нещо повече в отминалия сезон.

- Не получи и много шансове от сър Алекс, но сега ще показва на какво е способен въвФулъм.

- Радвам се за него и му желая късмет. Бербатов е брилянтен играч, казах ви, но когато в един отбор има нападатели от класата на Ван Перси и Рууни, трябва да показваш изключителен футбол, за да ги изместиш от състава.

- Мислите ли, че това ще бъде най-силната нападателна двойка в Англия?

- Убеден съм! Те са най-добрите, трябва да свикнат да играят заедно и Юнайтед ще разполага с най-опасната атака.

- Кои моменти на Бербатов с червения екип ще запомните завинаги?

- Веднъж той вкара три гола на Ливърпул в един мач. Това се казва фантастична игра. И точно срещу Ливърпул... Веднъж вкара и пет, нали? Аз съм вкарвал по четири, но пет... Няма как да запомня всичките му голове, но ще запомня начина, по който докосва топката, подаването, заставането, усещането на атаката и желанието за комбинативна игра. Може би той щеше да вкара повече попадения, ако подаваше по-малко, но тези пасове правят футбола по-красив.

- Вашето кратко обобщение за Бербатов?

- Когато е във форма и настроение, той е великолепен. Показваше го още в Тотнъм.

- Кой сега е най-важният играч за Юнайтед?

- Това определение най-добре пасва на Рууни. Жалко, че се контузи лошо и трябва да се лекува. Но после ще се върне и тази двойка с Ван Перси ще спечели Висшата лига. И ще направи много, много голове.

- Колко дълго вашият сънародник сър Алекс Фъргюсън ще остане на пейката в Юнайтед?

- Преди две години нещо се заговори, че ще се пенсионира... Вие вярвате ли го? Аз не. Ако реши да го направи, той ще бъде най-добрият треньор пенсионер в света. Няма друг с неговите успехи, поне в последните 50 години не виждам. Аз обаче се съмнявам,че скоро ще реши такова нещо, като го гледам колко е енергичен. Можете ли да си представите сър Алекс да си седи вкъщи по цял ден и да полива градината? Или да кръстосва света като турист с карта в ръка?... Аз не мога да си представя тази гледка. Той ще стои на пейката на "Олд Трафорд". С дъвката в устата. Там му е неговото място - завинаги!

- Ван Перси ще получава 250 000 лири седмично, поне така се съобщава в Англия. Бихте ли сравнили тази заплата с вашата?

- Честно казано, не искам да правя сравнения, защото времената и футболът са различни. Първата ми заплата на професионален футболист в Хъдърсфийлд, доколкото си спомням, беше 4 лири на седмица. От тях изпращах 3 лири на семейството си и пак ми стигаше да се храня, защото рибата беше евтина. Дори когато спечелих "Златната топка", не съм получавал повече от 200 лири. Всеки може да направи разлика и да сметне в пъти колко са се увеличили парите във футбола.

- На сцената при тегленето на жребия разказахте една трогателна история за финала за КЕШ през 1968 г., който Юнайтед спечели, но без вас.

- Да, една проклета операция на коляното тогава ме остави в болничната стая. Но на другия ден ме изненадаха приятно - дойдоха момчетата с Мат Бъзби. Беше много специално - от една страна се навършваха 10 години от самолетната катастрофа в Мюнхен, в която Мат се размина със смъртта. От друга - за първи път отбор от Англия спечели шампионската купа на Европа. И то на "Уембли"!... Финалът на Шампионската лига през 2013 г. отново е там и в това виждам добър знак за Манчестър Юнайтед.




09:30/04.09
прогноза
от Красимир Шишков: Гостите ще отбележат гол в двубоя
гост над 0.5
17:11/16.09
новина
Лечков отново захапа Бербо
12:11/16.09
новина
Бербо след дебюта си на "Крейвън Котидж": 2 гола за мен, това беше добър ден
19:17/15.09
новина
Бербо ковна два в дебюта си на "Крейвън Котидж"
10:10/15.09
новина
Бербатов ще води атаката на Фулъм срещу Уест Бромич
17:31/14.09
новина
Бербо води атаката на "котиджърс" през уикенда
09:38/13.09
новина
Берба попадна в класацията на неудачниците
17:51/11.09
новина
Гръцки ветеран стана съотборник на Митко Бербатов
09:15/08.09
новина
Митко Бербатов с двойно по-ниска заплата на "Крейвън Котидж"
13:15/01.09
новина
Динамо Киев преотстъпи македонски национал на Уест Бромич Албиън






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!